Zdravija granola koju ćete kod kuće napraviti za manje od 10 minuta

Granola je jedan od brzih i jednostavnih obroka za koji često smatramo da je zdrav, ali kada pogledamo pakovanja u prodavnicama, stvari nisu baš tako idealne. Nažalost, kupovna granola često je puna šećera, aditiva i drugih sastojaka koji nisu baš idealni za naše zdravlje. A za šta zapravo plaćamo? Za pakovanje koje je često dovoljno za samo dva obroka.
Zašto ne biste probali da napravite svoju granolu kod kuće? Na ovaj način možete da kontrolišete sve sastojke, eliminišete sav dodatni šećer i još uživate u procesu pravljenja. U ovom tekstu ćemo vas uputiti na to kako da napravite domaću granolu koja je hrskava, ukusna i punih nutritivnih vrednosti.
Zašto odabrati domaću granolu?
Kupovna granola može biti primamljiva jer je praktična, ali je, nažalost, često bogata šećerima i raznim aditivima. Zbog toga se mnogi odlučuju na domaću verziju, koja nudi nekoliko prednosti. Kada pravite granolu kod kuće, imate potpunu kontrolu nad sastojcima, što znači da možete da izbegnete dodatne zaslađivače, boje i konzervanse koji se često nalaze u kupovnim verzijama. Svi sastojci su prirodni i jednostavni, a vi imate potpunu slobodu da eksperimentišete sa ukusima.
Osim toga, domaća granola je mnogo ekonomičnija jer za sličnu cenu dobijate mnogo više, a pakovanje koje kupite u prodavnici brzo nestane, dok domaća može da traje i do nekoliko nedelja. Ova granola je takođe zdraviji izbor jer ne sadrži previše šećera i nezdravih masnoća, a pruža vam dugotrajan osećaj sitosti i energije, za savršen početak dana.
Sastojci
Za pripremu domaće granole, potrebno je nekoliko osnovnih sastojaka. Odavde možete da eksperimentišete, dodajući ono što volite ili šta imate pri ruci. Evo osnovne liste:
- Ovsene pahuljice (400 g)
- Med (3-4 kašike)
- Kokosovo ulje
- Cimet
Dodatni sastojci:
- Orašasti plodovi (orasi, bademi, lešnici, 100 g)
- Semenke (suncokret, bundeva, 50 g)
- Suvo voće (grožđice, brusnice, 50 g)
- Javorov sirup ili sirup od urme
- Vanila
Kako napraviti domaću granolu?
Za razliku od kupovne granole koja je često preslatka i puna nepotrebnih sastojaka, domaća granola je prirodna, jednostavna i, što je najvažnije lako je možete napraviti po svom ukusu.
Prvo, uključite rernu na 180°C i stavite papir za pečenje na pleh. Zatim u velikoj činiji pomešajte ovsene pahuljice, orašaste plodove, semenka i cimet, koji će činiti osnovu vaše granole. U manjoj činiji, pomešajte med i kokosovo ulje, a po želji dodajte i vanilu. Ovu tečnost prelijte preko suvih sastojaka, pa sve dobro promešajte kako bi se ravnomerno rasporedilo.
Smesu zatim sipajte u pleh i stavite u prethodno zagrejanu rernu. Pecite je oko 25-30 minuta, povremeno je mešajući, dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava. Nakon što se granola ohladi, dodajte suvo voće po izboru i dobro promešajte.
Možete da je prilagodite
Jedna od najvećih prednosti domaće granole je što je možete prilagoditi svom ukusu. Ako želite manje slatke verzije, jednostavno smanjite količinu meda. Ako ne želite da koristite med, zamenite ga javorovim sirupom ili agavinim sirupom. Takođe, možete koristiti bilo koje voće koje volite ili imate pri ruci. Možete dodati i seckanu čokoladu, ali kada se granola ohladi, kako se ne bi istopila. Naravno, ako se trudite da se hranite zdravo, birajte tamniju čokoladu, sa većim sadržajem kakaoa. Svako sušeno voće je takođe dobrodošlo!

Kako čuvati granolu?
Da bi granola ostala hrskava i hranljiva, stavite je u hermetički zatvorene tegle ili posude. Držite je na suvom i hladnom mestu, daleko od svetlosti i vlage. Domaća granola može trajati i do nekoliko nedelja, ali verovatno će nestati mnogo pre toga, jer je tako ukusna!
Kako je jesti?
Kao što sam već navela, granola je veoma fleksibilna. Može se jesti uz jogurt, grčki jogurt ili mleko. Ako joj dodate i neko sveže ili suvo voće sigurno će biti još ukusnija!
Pripremiti domaću granolu je mnogo lakše nego što mislite, a ujedno je i zdraviji i ekonomičniji izbor u odnosu na kupovne verzije. I što je najbolje, možete je prilagoditi baš onako kako volite. Granola nije samo hrskava i ukusna, već je i punjena nutritivnim vrednostima koje će vas držati energičnim tokom celog dana. Zašto onda ne biste isprobali da je napravite sami?
Takođe možete isprobati i: Prekonoćna ovsena kaša – overnight oats.




