Zrenjanin kandidat za Nacionalnu prestonicu kulture Srbije 2025.

foto: 105.rs

Zrenjanin će se tokom jeseni kandidovati za titulu Nacionalne prestonice kulture Srbije za 2025. godinu, a grad će za ovu kandidaturu crpeti iskustva iz ovogodišnjeg nosioca titule Evropske prestonice kulture – grada Temišvara. Na inicijativu Zrenjanina, održan je susret između predstavnika Temišvara, koji trenutno uspešno realizuje programe projekta Evropska prestonica kulture 2023, i predstavnika našeg grada koji su uključeni u proces kandidature za Nacionalnu prestonicu kulture Srbije.

Rumunsku delegaciju predvodili su Ramona Lațco, koordinator Evropske prestonice kulture Temišvara, i Aleksandra Rigler, direktorka Centra za projekte Temišvara. Grad Zrenjanin su predstavljali Snežana Vučurević, pomoćnica gradonačelnika, Vladimir Đurić, pomoćnik direktora Kulturnog centra Zrenjanin, i Ana Budai, projekt menadžer u Kancelariji za lokalno-ekonomski razvoj Gradske uprave.

Pozdravljajući domaćine i čestitajući im na tituli Evropske prestonice kulture, Snežana Vučurević je podsetila da su Zrenjanin i Temišvar pre tačno dvadeset godina potpisali sporazum o saradnji i postali praktično bratski gradovi, ističući da je saradnja između ova dva grada bila raznovrsna i uspešna, posebno kroz mnoge projekte prekogranične saradnje.

Sastanak se održao u Turističkom centru grada Temišvara, koji se nalazi u starom gradskom jezgru, posebno uređenom i ukrašenom delu grada za programe u okviru Evropske prestonice kulture 2023. godine. Zanimljivo je da se mnogi programi odvijaju baš na Trgu ujedinjenja, gde se nalaze i veličanstvena Srpska saborna crkva, katedralna crkva Eparhije temišvarske i najvažnija crkvena zgrada srpske zajednice u Rumuniji.