Uradi sam - katalog
29.4 C
Zrenjanin
16.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranica16 Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama: Zrenjanin se pridružio kampanji

16 Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama: Zrenjanin se pridružio kampanji

Za 27 ubijenih žena u porodičnom i partnerskom nasilju ove godine, pušteno je 27 narandžastih gerbera, sa Malog mosta.

European Top 44 Airplay chart

U okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ danas je u Zrenjaninu, sa Malog mosta u jezero, pušteno 27 narandžastih gerbera. Svaki od njih simbolizuje po jednu ženu iz Srbije koja je, u porodičnom ili partnerskom nasilju, ove godine izgubila život.

Uključivianje Zrenjanina u kampanju podržala je Ženska odbornička mreža Skupštine grada Zrenjanina, Centar za socijalni rad i Centar za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Zrenjanina – „Most“.

Lepa Željski, koordinatorka Ženske odborničke mreže, naglasila je da Grad Zrenjanin ne učestvuje samo 16 dana tokom ove kampanje, već angažuje svoje napore 365 dana godišnje. Fokus je na prevenciji nasilnih oblika ponašanja među različitim uzrastima, ukazujući na globalni karakter nasilja koje se javlja u svim društvenim strukturama.

Ženska odbornička mreža, zajedno sa lokalnom samoupravom, nastoji da suzbije nasilje, posebno u domaćinstvima, gde žene često trpe nasilje od svojih partnera i bliže porodice. Dodatno, tim za prevenciju vršnjačkog nasilja radi i sa srednjoškolcima kako bi se sprečilo nasilje među mladima.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog upozorilo je na zabrinjavajuće podatke – u poslednjih 10 godina u Srbiji je više od 300 žena izgubilo život u rodno zasnovanom nasilju, a ove godine ubijeno je 27 žena.

U sklopu kampanje, obeležavaju se važni međunarodni datumi koji povezuju žene, nasilje i ljudska prava. Ovi dani podsećaju nas da je neophodno zajednički raditi na stvaranju društva koje promoviše jednakost i bezbednost za sve.

25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama; 1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a; 2. decembar – Međunarodni dan protiv ropstva; 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima; 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
29.4 ° C
29.4 °
28.4 °
35 %
3.1kmh
55 %
Ned
30 °
Pon
30 °
Uto
33 °
Sre
36 °
Čet
30 °