Naslovna stranicaŽivotHrana i pićeFokača recept koji ne može da ne uspe

Fokača recept koji ne može da ne uspe

Savršena je kao samostalni zalogaj, idealan pratilac uz aperitive ili kao osnova za razne sendviče.

European Top 44 Airplay chart

Fokača, u antičkom Rimu poznata kao panis focacius predstavljao je jednostavan ravni hleb koji se pekao na ognjištu. Dok se tradicija širila, različiti dijalekti i lokalni sastojci doveli su do širokog spektra varijacija ovog hleba, nekih čak i sa karakteristikama kolača. Tako je stvorena fokača (Focaccia) – italijanski pljosnati hleb, sličan našoj pogači, koji je postao sinonim za izvrsnost i raznolikost. Pravo je blago mediteranske kuhinje koje je osvojilo srca gurmana širom sveta.

Samo testo fokače obavezno sadrži maslinovo ulje, što mu daje posebnu mekoću i aromu. Na površini se mogu dodati različiti dodaci poput ruzmarina, origana ili timijana, kao i masline, čeri paradajz, paprike ili sir, kako bi se pojačao ukus i estetika ovog izuzetnog hleba.

Za pripremu fokače biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 500 gr brašna
  • 300ml mlake vode
  • 7g suvog kvasca
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • kašičica soli
  • Dodaci po želji: npr. ruzmarin, beli luk,masline, čeri paradajz, krupna morska so

Priprema:

Za pripremu fokače, prvo u većoj posudi pomešajte brašno i so. U maloj posudi razmutite suvi kvasac u mlakoj vodi i ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se ne aktivira. Zatim dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje u posudu sa brašnom i solju i mešajte dok se ne formira glatko testo.

Premestite testo na pobrašnjenu površinu i mesite ga oko 5-10 minuta, dok ne postane elastično. Nakon toga, prebacite testo u podmazanu posudu, pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom mestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.

Kada se testo udvostručilo, prebacite ga na pleh obložen papirom za pečenje i razvucite ga rukama u željeni oblik i debljinu. Po površini testa možete utrljati dodatke kao što su ruzmarin, beli luk ili masline. Ostavite fokaču da odstoji još 20-30 minuta.

Fokača – vreme je za rernu

da U međuvremenu, zagrejte rernu na 220°C. Pre pečenja, prstima utisnite rupe po površini fokače i prelijte je maslinovim uljem. Fokača je masno testo i zahteva dosta maslinovog ulja kako bi bila sočna. Pecite je u prethodno zagrejanoj rerni 20-25 minuta, ili dok ne postane lepo zlatno smeđa.

Kada je fokača pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja. Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi, uživajući u savršenom spoju hrskave kore i mekane unutrašnjosti.

Kada govorimo o ukusima italijanske kuhinje, da li ste probali Ragu Bolonjez?

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
20.6 ° C
20.6 °
19 °
58 %
11.9kmh
100 %
Fri
21 °
Sat
26 °
Sun
27 °
Mon
28 °
Tue
24 °