Čišćenje kuće uz trikove (koji ne rade)

Koncept pronalaženja trika koji olakšava ili smanjuje troškove života je veoma primamljiv, posebno kada je reč o čišćenju vaše kuće – a TikTok i kompanija prepuni su takvih saveta. Međutim, mnogi od „trikova“ za čišćenje koja tamo pronađete pružaju samo površinske rezultate, netačne informacije, dezinformacije i ukazuju na zabrinjavajuće stanje obrazovanja u zemlji i svetu. Evo nekih popularnih trikova za čišćenje s društvenih medija koji zapravo ne daju obećane rezultate.

Ribanje podova ključalom vodom

Neki influenseri predlažu korišćenje ključale vode za ribanje podova, ističući dezinfekcioni potencijal. Međutim, to može ne samo da oštetiti podove, posebno parket i laminat, uzrokujući bubrenje i krivljenje, već i vas.

Aspirin za belu odeću

Dodavanje aspirina u veš mašinu navodno čini bele stvari svetlijim. Nažalost, ovaj trik je i nepraktičan i neefikasan, jer jeste da se aspirin razgrađuje u salicilnu kiselinu, ali sa minimalnim izbeljujućim svojstvima, a pored toga, da bi imalo bilo kakvog efekta, morate da potrošite celu kutiju aspirina i naravno, da svaku tabletu vratite u praškasto stanje.

Čišćenje vodokotlića magičnim sunđerom

Ideja o održavanju vašeg vodokotlića čistim tako što ćete ubaciti magični sunđer u njega jednostavno, i nikako, i ni u kojoj ravni realnosti ne može da funkcioniše. Magični sunđer ne sadrži deterdžente ili sredstva za čišćenje i oslanja se na mehaničko delovanje odnosno ribanje. Tako da, sunđer čisti samo ako zasučete rukave.

Čišćenje sa Koka Kolom

Iako ovo popularno piće sadrži fosfornu kiselinu i može da utiče na prljavštinu i fleke, ostavlja lepljive ostatake, pravi šrafte na staklu i za bakterije ne samo da ne predstavlja opasnost, već i odličnu površinu za razmnožavanje. Proizvodi za čišćenje posebno formulisani za tu namenu, dezinfekciju i bez ostavljanja tragova su mnogo efikasniji.

Stavljanje limuna u veš i mašinu za pranje posuđa

Iako kiselost limunovog soka sugerira da može biti efikasan čistač, količina potrebna za dejstvo je nepraktična. Kilogram limuna u trenutku pisanja teksta je oko 130 dinara, a od te količine dobićete maksimum oko 150ml soka. To je, složićete se, prilično mala količina tečnosti za punu mašinu veša ili posuđa. Trebala bi vam značajna količina limunovog soka, otprilike litra, čineći ovaj trik nebuloznim u poređenju s običnim deterdžentom.

Papirni ubrusi za mrlje na plastičnim kutijama za hranu

Savet da se mrlje na plastičnim posudama za čuvanje hrane eliminišu dodavanjem deterdženta, vode i papirnog ubrusa i snažnim mućkanjem može delovati na sveže mrlje, kao i obično ribanje, a i manje efikasan način kod starijih, skorelih mrlja.

Ciscenje 2

U suštini, iako ovi trikovi možda deluju praktično često ne ispunjavaju obećane rezultate čišćenja. Ovo itekako naglašava važnost kritičke evaluacije pre usvajanja takvih praksi. Kreatori ovakvih snimaka to rade isključivo zbog stvaranja sadržaja, saobraćaja na kanalu, vaših lajkova i komentara.

Pročitajte još i Kućni lekovi za stomačne tegobe!