Uradi sam - katalog
29.4 C
Zrenjanin
16.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaRaznoDanas se obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - radno

Danas se obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – radno

European Top 44 Airplay chart

Najnoviji državni praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se danas kao sećanje na proboj Solunskog fronta 1918. godine. Praznuje se radno.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastava nije utvrđen Ustavom već je dogovoren od strane političara iz Beograda i Banjaluke prošle godine, kada je i po prvi put obeležen, ali bez svečanosti zbog epidemiološke situacije.

Današnja proslava će biti započeta pokazivanjem naoružanja i vojne opreme na Ušću, a glavni deo manifestacije biće upriličen na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji gde će se obratiti javnosti Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i patrijarh Porfirije.

Već neko vreme medijima i društvenim mrežama kruže promotivni spotovi u kojima glumci Petar Božović, Lazar Ristovski, Milan Vasić, akademik Dušan Kovačević uz zvuke „Marša na Drinu“ poručuju da je „Srpstvo vaskrslo“, i pozivaju sve da danas, 15. septembra, istaknu zastavu na prozor.

Prošle godine su ovim povodom zastave bile podeljene građanima, međutim, dosta se govorilo o ovoj akciji s obzirom na to da nije bila u skladu sa propisima o upotrebi državnih simbola, jer su tom prilikom deljene državne zastave sa grbom, a ne one koje građani mogu da koriste, narodne trobojke bez grba.

Danas će u Beogradu biti obeležen još jedan novi državni praznik – Dan tradicije. Ovim povodom će takođe na nekoliko lokacija biti održani nastupi folkloraša i koncerti svirača starih instrumenata i orkestara.

U državne praznike, prema zakonu, spadaju i Nova godina, Praznik rada, Dan pobede i Dan primirja u Prvom svetskom ratu. U ovoj godini preostalo je još obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra (četvrtak), i ovog dana se ne radi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
29.4 ° C
29.4 °
28.4 °
35 %
3.1kmh
55 %
Ned
30 °
Pon
30 °
Uto
33 °
Sre
36 °
Čet
30 °