Grčka salata

Sastojci:

  • 2 paradajza srednje veličine, isečena na osmine
  • 1 krastavac srednje veličine, oljušten i isečen na kolutove
  • 1 zelena/crvena/žuta paprika, isečena na trake, pa na pola
  • 1 manja glavica crvenog luka, isečena na kolutove
  • 200g feta sira, isečen na dva bloka
  • maslinovo ulje
  • so, origano
  • crne masline, 10-ak komada
  • hleb star jedan dan

Grčka salata, jednostavno letnje jelo sastavljeno od sezonskog povrća, koje se ne meša pre serviranja. Kolutovi zrelih, slatkih paradajza kombinuju se sa debelim kolutovima krastavca i trakama zelene paprike, i smeštaju se na tanjir ili u plitku činiju. Crveni luk se veoma tanko secka i posipa preko krastavca, paprike i paradajza zajedno sa Kalamata maslinama koje ne treba da budu otkošćene kako bi ostale čvrste. Nakon što salatu poprskate maslinovim uljem i sa možda malo vinskog sirćeta, na vrh se stavlja debeli, veliki komad fete sira. Konačno, za završni dodir, salatu posipamo samo origanom i dobili ste pravu originalnu (ili barem najbliže) grčku salatu.

Priprema

Kombinujte paradajz i krastavac u jednu činuju, izmešajte, posolite, i ostavite desetak minuta da povrće pusti sok.

Nakon ovog vremena, rukama kolutove luka blago zgnječite, i stavite ih u činiju zajedno sa paprikom. Zatim ostavite nekoliko minuta da otpusti sok, pa prespite u činuju sa paradajzom i krastavce, pospite origanom i sve promešajte.

Razdelite u činije za služenje i dodajte masline. Na vrh stavite blok fete, pospite još maslinovog ulja i oregana.

Kao prilog salati, poslužite hleb koji koristi da se upiju sokovi sa dna činije.