0.4 C
Zrenjanin
30.11.2023.
Naslovna stranicaZrenjaninZR KulturaIzložba "Gvozdeni puk" u Narodnom muzeju

Izložba “Gvozdeni puk” u Narodnom muzeju

Radio 105 i Gomex vode te na Sajam knjiga

U petak, 17. novembra, u 18 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, svečano će biti otvorena izložba pod nazivom “Gvozdeni puk”. Izložba će se održati povodom obeležavanja 105 godina od oslobođenja Zrenjanina u Prvom svetskom ratu.

Izložbu je priredio muzejski savetnik Narodnog muzeja Toplice, istoričar Darko Žarić. Nadležni kustosi iz Narodnog muzeja Zrenjanin su istoričari Lazar Sretenović i Vladislava Ignjatov, viši kustos.

Izložba je posvećena slavnom “Gvozdenom puku” vojske Kraljevine Srbije, koji je aktivno učestvovao u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Osnovan 1912. godine, Drugi pešadijski puk “Knjaz Mihailo” je, tokom šest godina ratovanja, stekao reputaciju najodlikovanije jedinice, te je zaslužio nadimak “Gvozdeni”. Puk je učestvovao u svim značajnim bitkama tokom ova tri rata i posebno se istakao oslobađanjem Velikog Bečkereka 17. novembra 1918. godine.

Posetioci će imati priliku da se detaljnije upoznaju sa istorijatom “Gvozdenog puka” i da vide deo ordenja i medalja koje su ovi hrabri vojnici zasluženo osvojili. Izložba će takođe predstaviti slavna imena srpskih oslobodilačkih ratova. To uključuje imena kao što su Flora Sanders i Milunka Savić, koji su bili deo ovog izuzetnog puka. Poseban segment izložbe biće posvećen osnivanju Srpskog narodnog odbora i oslobođenju Velikog Bečkereka. Izložba “Gvozdeni puk” biće otvorena za posetioce do kraja godine.

Takođe, na otvaranju izložbe biće promovisana i monografija pod naslovom „Ratnici Gvozdenog puka“ autora Darka Žarića, muzejskog savetnika istoričara.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
0.4 ° C
0.4 °
0.4 °
66 %
1.8kmh
0 %
Wed
0 °
Thu
11 °
Fri
21 °
Sat
18 °
Sun
4 °