Razno

Izmene i za drumsko putovanje u Nemačku

Ponovo je potreban test ili Zeleni sertifikat za ulazak u Nemačku i kada je drumski saobraćaj u pitanju.

Od početka ovog meseca, 1. avgusta, ponovo je prilikom ulaska u Nemačku i kada ej u pitanju drumski saobraćaj potrebno da se priloži neka od potvrda koja dokazuje da je putnik vakcinisan, testiran sa negativnim rezultatom ili je preležao virus korona.

Ove mere su do sada važile samo za putovanje avionom, ali se sada ponovo ove mere kontrolisanja primenjuju i kada se u ovu zemlju ulazi automobilom, kombijem, autobusom, ili bilo kojim drumskim prevoznim sredstvom.

Putnici koji ulaze u Nemačku, prilikom prelaska granice moraju da prikažu nešto od navedene dokumentacije:

  • brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR urađen najduže pre 72 sata od momenta dolaska na granicu,;
  • potvrdu o revakcinaciji od koje je prošlo najmanje 14 dana;
  • potvrdu o preležanom virusu korona koja datinara najmanje 28 dana, a najviše 6 meseci od prelaska granice.

Digitalni zeleni sertifikat koji sadrži podatke u vezi sa vakcinacijom, rezultate testiranja ili informacije u vezi sa oporavkom od virusa korona možete preuzeti preko eUprave.

Što se testiranja tiče promena nema – možete zakazati preko eUprave PCR testiranje koje košta 9 hiljada dinara. Antigensko testiranje se vrši bez zakazivanja, cena je 3 i po hiljade dinara. Konkretno u Zrenjaninu ovo testiranje možete uraditi svakoga dana, osim nedelje, u periodu od 8h do 8.30h u kućici ispred same zgrade Zavoda za javno zdravlje. Sa sobom treba poneti uplatnicu kao dokaz o uplati, kao i popunjen Zahtev za testiranje

Izuzetak: Licima zaposlenim kod prevoznika nije potrebna ni potvrda o negativnom testu na prisustvo virusa kovid 19, niti potvrda o revakcinaciji ili potvrda o preležanoj bolesti, navodi se na sajtu Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button