Hrana i piće

Koh i Trileće: Nekada skromni, danas omiljeni kolači širom sveta

Kolači koji su nekada bili na trpezama u skromnim domaćinstvima danas su prava gastronomska atrakcija. Koh i trileće su kao i mnogi drugi poznati recepti nastali tako što su domaćice koristile ono što imaju kod kuće kako bi napravile zasitno jelo. Nakon mnogo godina ova dva kolača su i dalje na trpezama, ali i menijima mnogih restorana. Više se ne mogu smatrati skromnima, jer kako cene sastojaka rastu, tako i obični restorani održavaju visoke cene. Elem, pogledajte recepte u nastavku i saznajte još zanimljivih informacija.

Koh

Koh je kolač koji potiče sa Balkana, i iako nije toliko poznat globalno kao trileće ostaje recept koji delimo međusobno na ovim prostorima. U prošlosti je bio jeftin desert, koji je nastao kao rezultat potrebe da se iskoriste namirnice koje su bile dostupne u svakom domaćinstvu. Recept za koh varira, ali osnovni sastojci su jaja, šećer, brašno i mleko, a neki dodaju prašak za pecivo, što čini kolač mekšim i vazdušastijim. Naravno da domaćice ranije nisu koristile prašak za pecivo, ali šuška se da je i tada bio fantastičan, verovatno zato i govorimo o njemu sada.

Može biti u obliku pudinga, biskvita ili čak složenog kolača sa kremastim prelivima. Za mnoge porodice koje nisu mogle da priušte skupe torte, koh je bio jeftin i ukusan način da se proslavi neka posebna prilika. Često je bio prisutan na slavljima i proslavama, pripremao se brzo i jednostavno, uz minimalne troškove jer je svaka kuća imala domaća jaja, a brašno je takođe bio osnovni sastojak.

Danas je koh svuda, a prave ga i sa različitim dodacima poput oraha, čokolade, suvog voća, a u mnogim varijantama može se poslužiti sa voćnim prelivima ili čak sa slojevima kisele pavlake.

Recept

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 10 kašika griza
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 litar mleka
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

Najpre odvojite belanca od žumanaca, pa umutite belanca dok ne postanu čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer, a zatim umešajte i žumanca. Kada smesa postane glatka, dodajte griz i prašak za pecivo, pa sve dobro sjedinite.

Pripremljenu smesu sipajte u podmazan pleh (25×35 cm) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Dok se kolač peče, zagrejte mleko sa šećerom i vanilin šećerom do ključanja. Kada izvadite vruć kolač iz rerne, odmah ga prelijte vrućim mlekom i ostavite da ga upije. Nakon što se potpuno ohladi, premestite ga u frižider i ostavite da odstoji pre služenja.

trilece

Trileće

Tres Leches kolač, ili „Tri leće“, pravi je hit širom sveta, a potiče iz Meksika. Na prvi pogled jednostavan, ali zapravo poseban – neverovatno mekan, sočan i pun mlečnog ukusa, uz karamel preliv i hrskave pečene lešnike na vrhu.

Osnovni recept za trileće uključuje biskvit koji se natapa mešavinom tri vrste mleka: kondenzovanog mleka, evaporisanog mleka i običnog mleka. Kolač se obično prekriva slojem kisele pavlake ili šlaga, što mu daje kremastu i nežnu teksturu.

Recept

Recept za trileće:

Sastojci za biskvit:

  • 5 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica vanilin šećera

Sastojci za preliv:

  • 400 ml kondenzovanog mleka
  • 400 ml evaporisanog mleka
  • 200 ml običnog mleka
  • 2 kašičice vanilin šećera

Sastojci za šlag:

  • 200 ml pavlake za šlag
  • 2 kašičice šećera u prahu

Priprema:

Najpre umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane penasta i lagana. Zatim dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer, pa pažljivo sjedinite sve sastojke.

Dobijenu smesu sipajte u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne porumeni.

Dok se biskvit peče, pripremite preliv – pomešajte kondenzovano mleko, evaporisano mleko, obično mleko i vanilin šećer.

Kad se pečeni biskvit ohladi, izbušite ga viljuškom i ravnomerno prelijte pripremljenim mlečnim prelivom. Ostavite ga da dobro upije tečnost.

Na kraju umutite pavlaku za šlag sa šećerom i nanesite je preko ohlađenog biskvita. Kolač ostavite u frižideru najmanje 2-3 sata pre nego što ga poslužite.

Ako su vam se ovi kolači dopali, obavezno isprobajte i: Limun kolač – osvežavajuća poslastica za svaku priliku.

Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button