Opposites attract (Paula Abdul)

Pola Abdul je 1988. objavila numeru „Opposites attract“, koju je napisao Oliver Lajber, sin legendarnog tekstopisca Džerija Lajbera koji je bio član dua Lajber i Stoler. Oliver Lajber je već napisao „Forever your girl“ i „(It’s Just) The Way That you Love Me“ za Polu, kada ga je jednog dana mahnito pozvala preko telefona Gema Korfild, jedna od šefova produkcijske kuće Virgin Records. Bila joj je potrebna još jedna pesma da se album Polu Abdul „Forever your girl“ završi.

Ova pesma je evoluirala u duet sa mačkom po imenu MC Sket Ket, koji je zapravo bio duo „The Wild Pair„. Oliver Lajber objašnjava: „Sve što sam napisao za ovu numeru je bilo iz perspektive jedne osobe koja peva, u početku to nije bio duet. Priča je išla ovako: „Ja volim ovo, a ti ono“. Ali, ja sam imao ova dva pevača sa kojima sam radio – Marvina Gana i Tonija Kristijana. Oni su momci koji su pevali na Prinsovom „Kiss“ naslovu, i bili su neverovatni fanki pevači koje sam koristio kao deo svog zvuka na prve dve pesme koje sam radio sa Polom, pomažući da se sačuva zvuk Mineapolisa, jer su zvučali veoma kao Prins i zaista dodali nešto posebno na Polin vokal.

Palo mi je na pamet da napravim duet sa njima i dobio sam „The Wild Pair“ – kako su ih zvali – da otpevaju celu pesmu, i završio sam je prvo sa njima kao kompletni naslov. Pola nije mogla da dođe do Minesote, pa sam ja odleteo u Los Anđeles kod nje sa kasetom, i u studiju smišljao koje će delove teksta ona da otpeva. I pošto su svi stihovi bili već otpevani, mogli smo da biramo koji delovi teksta imaju smisla.

Ideja da Pola pleše sa animiranim likom pozajmljena je iz filma „Anchors Aweigh“, gde čuveni glumac Džin Keli (koji je bio prijatelj Pole Abudl) pleše sa mišom Džerijem, a ceo spot radio je bračnim par koji čine Majkl Peterson i Kendes Rekinger, koji su bili i glavni animatori za spot „Take on me“ grupe A-ha.

„Forever your Girl“ bio je prvi album Pole Abdul i bio je veoma uspešan. Otprilike godinu dana nakon što je album izašao, objavljeno je pet pesama, a poslednje tri – „Straight Up“, „Forever Your Girl“ i „Cold Hearted“ – sve su bile na prvom mestu u SAD. „Opposites attract“ je izabrana kao sledeći i poslednji singl, ali Virgin Records je želeo remiks pesme sa repovanjem, jer je to bila moderna stvar 1989. Oliver Lajber je pozvan da uradi remiks i smisli rep, što je zahtevalo pronalaženje repera, za šta je izabran jedan lokalni radio voditelj, Derek „Dilajt“ Stivens, koji je odlično odrepovao svoj deo u ovom hitu.

Skoro tri godine kasnije, 1991, MC Skat Kat, možda zbog velikog uspeha Barta Simpsona i naslova „Do the Bartman“, objaviće singl „Skat Strut“.

Pošto je izašao skoro više od dve godine nakon „Opposites attract“, nacrtani mačak, uprkos gostovanju Pole Abdul, nije uspeo da ponovi prethodni uspeh i singl se nije pojavio ni na jednoj top listi.

Pročitajte još i Snovi i noćne more!