Razno

Opšta bolnica u Zrenjaninu obeležava 128 godina postojanja

Pre 128 godina, današnji dan, bio je vrlo važan u zdravstvenoj istoriji Zrenjanina, tada Velikog Bečkereka. Opšta bolnica počela je da radi 24. novembra 1895. godine.

Izgradnja sa vizijom

Planovi za izgradnju nove bolnice su delo arhitekte i profesora Univerziteta Ištvana Kiša, koji je tokom 1891. i 1892. godine razvio ambiciozan projekat. Sama izgradnja je započeta 1894. godine, a bolnica je zamišljena kao paviljonski kompleks sa tri paviljona i tri prizemne zgrade, sa kapacitetom od 100 bolesnika.

Bolnica je prvobitno nosila ime „Josifova opšta bolnica Torontalske županije“ u čast nedavno preminulog velikog župana Hertelendi Josifa. Ime koje danas nosi, Opšta bolnica „Đorđe Joanović, dobila je 1954. godine po lekaru, doktoru medicine, naučniku i univerzitetskom profesoru, poreklom iz Novog Miloševa.

bolnica zr scaled
Opšta bolnica „Đorđe Joanović“; Foto: 105.rs

Strateška lokacija

Lokacija bolnice, blizu železničke stanice, bila je odabrana s ciljem lakšeg pristupa bolesnicima iz okolnih mesta. U to vreme, ta lokacija je bila periferija grada, bez naselja ili industrije u neposrednom okruženju. Međutim, vremenom su se oko bolnice razvili naselje i industrijski objekti, dok je železnički saobraćaj postao izdašan.

Danas, sa 128 godina istorije, Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ još uvek je stub zdravstvene zaštite u Zrenjaninu i pruža podršku zajednici u očuvanju zdravlja.

Povezani članci

Back to top button