Hrana i piće
Pekmez od kajsija po bakinom receptu

Pekmez od kajsija po bakinom receptu je tajna koja nas sve vraća u detinjstvo. Mnogi ga kuvaju i dan danas, a njegov ukus podseća na tople letnje dane i miris bakine kuhinje koji se pamti zauvek. Priprema nije previše zahtevna, a pravi se od samo dva sastojka.
Sastojci za pekmez od kajsija:
- 5 kg zrelih kajsija
- 1 kg šećera

Uputstvo:
- Operite kajsije, odstranite koštice i iseckajte na manje komade.
- Sastojke pomešajte u velikoj šerpi i ostavite da odstoji preko noći. Poželjno je povremeno promešati.
- Pekmez kuvajte na jakoj vatri dok ne provri, a zatim smanjite i kuvajte na srednjoj vatri, povremeno mešajući, dok voće ne omekša i smesa ne postane gusta i sirupasta. To obično traje oko 45-60 minuta, zavisno od količine i jačine vatre.
Kada provučete varjaču kroz pekmez i ostane beo trag, pekmez je gotov. Da biste bili sigurni stavite malo pekmeza na tanjirić i ostavite da se ohladi. Trebalo bi da se stegne. Ukoliko je tako, sigurno se dovoljno kuvao.
- U međuvremenu, sterilizujte tegle u vreloj vodi ili u rerni na 100°C.
- Nakon kuvanja, vruć pekmez sipajte u sterilisane tegle. Nemojte ih zatvarati dok se tegle potpuno ne ohlade, a najbolje bi bilo da odstoje preko noći.
Pekmez čuvajte na suvom i hladnom mestu, idealno u ostavi ili frižideru.

Jeste li za savršenu letnju poslasticu? Američka pita sa breskvama – recept
Da li pratite našu Fejsbuk stranicu?
pekmez od kajsija