Pohovana piletina – najbolji recept koji ste do sada probali

Pohovana piletina jedno je od onih jela koje izaziva osmeh na licu čim zamiriše iz kuhinje. Bez obzira na to koliko pazimo na ishranu, s vremena na vreme se jednostavno ne može odoleti njenoj hrskavoj spoljašnjosti i sočnom, mekanom mesu iznutra. Iako zahteva malo više sudova i posla oko pripreme, rezultat je vredan truda. Ključ je u pravoj marinadi i dobro osmišljenom postupku pohovanja, a ako sve uradite kako treba, dobićete piletinu koja je meka kao puter iznutra i neodoljivo hrskava spolja.
Pohovana piletina
Sastojci za četiri osobe:
- Pileće meso – oko 1 kg (pileći file, bataci, karabataci ili krilca)
- Brašno – 300 g
- Prezle – 400 g
- Jaja – 5 komada
- Mleko – nekoliko kašika
- Senf – 1 kašika (po želji)
- Začini – so, biber, vegeta, beli luk u prahu, ili po ukusu
- Ulje za prženje – dovoljno da meso pliva u njemu
- Dodaci za pohovanje (opciono) – susam, lanene semenke, mleveni lan, usitnjeni kornfleks ili tortilja čips
Priprema mariniranog mesa
Kvalitetna marinada čini ogromnu razliku u krajnjem ukusu jela. Pre nego što započnete pohovanje, potrebno je da meso odstoji u začinima kako bi upilo ukuse i zadržalo sočnost. Pileći file isecite na deblje šnicle, a ako koristite batake ili karabatake, obavezno uklonite višak masnoće i žilice. Stavite meso u dublju činiju i dobro ga začinite – dodajte so, biber, vegetu i kašiku senfa kako biste mu dali bogatiji ukus. Potom prelijte meso sa malo mleka, što će ga učiniti sočnijim i sprečiće da se osuši prilikom prženja. Sve dobro promešajte, a zatim stavite u frižider da odstoji, najmanje sat vremena, a još bolje ako ostavite da marinira i duže, čak i preko noći.
Priprema sastojaka za pohovanje
Iako se čini jednostavno, pohovanje podrazumeva pripremu nekoliko činija sa različitim sastojcima, pa je najbolje sve unapred organizovati kako biste olakšali proces.
Prvo pripremite pet tanjira za umakanje. U prvi tanjir sipajte brašno, koje će pomoći da se jaja i prezle bolje zalepe za meso. U drugi tanjir izlupajte jaja, dodajte malo mleka i začina po želji, a potom sve dobro umutite viljuškom dok se ne stvori glatka masa. U treći tanjir stavite prezle, a ako želite dodatnu hrskavost, možete dodati susam, čia semenke, lan, ili čak usitnjeni kornfleks ili tortilja čips, čime ćete dobiti jedinstven šmek. Četvrti tanjir koristite za ređanje već pripremljenog mesa, dok peti tanjir obložite ubrusom na koji ćete vaditi ispohovanu piletinu, kako bi upio višak ulja. Mašina za pranje sudova :)
Proces pohovanja
Da biste dobili idealno ispohovanu piletinu, pratite sledeće korake:
Prvo, komade mesa uvaljajte u brašno sa svih strana, stvarajući tanki sloj koji pomaže da se jaje ravnomerno obloži meso. Zatim ih pažljivo umočite u umućena jaja, vodeći računa da budu potpuno prekrivena. Nakon toga, komade mesa uvaljajte u prezle, pritiskajući ih lagano dlanovima kako bi se prezle dobro zalepile i stvorile čvrstu koricu. Ako želite još hrskaviji rezultat, možete ponoviti postupak – ponovo umočiti meso u jaja i zatim u prezle, čime ćete dobiti dodatni sloj koji će mesu dati još lepšu, hrskaviju koricu. Poređajte meso na tanjir i ostavite ga nekoliko minuta da se osuši pre nego što krenete sa prženjem.
Prženje
Ključ uspešnog pohovanja je u kontroli temperature ulja.
U dublji tiganj ili šerpu sipajte dovoljno ulja, tako da meso bude potpuno prekriveno i pliva u njemu, a ne da dodiruje dno posude. Zagrejte ulje na srednje jakoj temperaturi – ako je temperatura preniska, piletina će upiti previše ulja i postati masna, dok će, ako je previsoka, spolja brzo izgoreti, a unutrašnjost ostati nedovoljno pečena. Da biste proverili temperaturu, ubacite malo prezli u ulje – ako odmah počnu da cvrče, ulje je spremno. Pržite meso sa obe strane, oko 3-4 minuta po strani, dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Kada je gotovo, vadite meso pomoću rešetkaste kašike i stavljajte ga na tanjir obložen ubrusima kako bi upio višak masnoće.
Savršeni prilog uz pohovanu piletinu – Pomfrit
Klasični pomfrit, pržen u dubokom ulju, možda nije najbolja opcija uz već kaloričnu piletinu, ali postoji jednostavniji i zdraviji način da ga pripremite: u rerni ili air fryeru.
Oljuštite krompir i isecite ga na štapiće. Stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje ili direktno u korpu air fryera. Prelijte sa malo maslinovog ulja, posolite i začinite po želji – možete koristiti beli luk u prahu, origano ili suvi peršun.
Pecite u air fryer-u na 180°C oko 20 minuta, povremeno protresite korpu da se ravnomerno ispeče, dok krompir dobije zlatnu boju i hrskavu koricu.
Posluživanje
Vaša pohovana piletina je spremna za uživanje! Poslužite je uz pečeni krompir i neki dobar sos. Možete isprobati neki od ovih. Dodajte i svežu sezonsku salatu, ili isprobajte Hrskavu krompir salatu.
Ova verzija pohovane piletine je toliko ukusna da ćete sigurno želeti da je pravite češće, a uz nekoliko trikova iz ovog recepta, biće baš onakva kakvu ste oduvek želeli – sočna, hrskava i savršeno začinjena!
Isprobajte i: Marinirana pileća krilca iz rerne: Ukusno jelo za svaku priliku.