Hrana i piće

Pohovani sladoled – kulinarski paradoks

Kako je moguće pržiti sladoled, a da se on ne otopi? Upravo u tome leži čar ovog neobičnog, ali neverovatno ukusnog deserta. Spoj ledenog sladoleda i tople, hrskave korice stvara neodoljivu kombinaciju tekstura i ukusa. Ne, nisu vam potrebne bogzna kakve veštine, samo malo strpljenja i logike.

Šta je pohovani sladoled?

Pohovani sladoled je desert koji spaja kuglu sladoleda obloženu slojem testa ili prezli, koja se na brzinu prži u dubokom ulju. Rezultat je hrskava korica s toplim notama spolja, dok je sladoled unutra i dalje čvrst i hladan.

Kratka istorija

Nije sasvim jasno gde je pohovani sladoled prvi put nastao. Neki izvori tvrde da je potekao iz azijskih restorana početkom 20. veka, dok drugi navode da je popularisan u Americi tokom 1970-ih kao deo fuzionisane kuhinje. U Japanu se često priprema s tempura testom, dok u Meksiku koriste kukuruzne pahuljice ili mrvljeni keks. Iako verzije variraju, osnovna ideja je svuda ista – sladoled koji se prži.

Sastojci

  • Kugle omiljenog sladoleda (najbolje čvršće teksture)
  • Jaja
  • Brašno
  • Prezle ili kukuruzne pahuljice
  • Ulje za prženje

Priprema

Za pripremu pohovanog sladoleda, najpre oblikujte kugle od omiljenog sladoleda i stavite ih na tanjir obložen papirom za pečenje. Zatim ih vratite u zamrzivač da se dobro stegnu – što duže stoje, to bolje, jer moraju biti maksimalno čvrste da bi izdržale prženje. Kada su potpuno zamrznute, svaku kuglu uvaljajte prvo u brašno, zatim u umućena jaja, pa u prezle ili mlevene kukuruzne pahuljice. Ako želite dodatno hrskavu i otpornu koricu, postupak sa jajima i prezlama možete ponoviti još jednom.

Nakon što ste ih uvaljali u sve sastojke, kugle se ponovo vraćaju u zamrzivač na najmanje dva sata, a idealno je da odstoje preko noći. Kada su spremne za finalni korak, u dubokom tiganju zagrejte ulje na jakoj temperaturi. Kuglu pažljivo ubacite u vrelo ulje i pržite samo desetak do petnaest sekundi – taman toliko da spoljašnja korica postane zlatna i hrskava, a unutrašnjost ostane ledena. Odmah ih izvadite, servirajte i uživajte dok je kontrast toplog i hladnog savršeno izražen.

Ukoliko ste ljubitelj pohovanog, obavezno isprobajte i: Pohovana piletina – najbolji recept koji ste do sada probali.

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

Back to top button