Uradi sam - katalog
21.9 C
Zrenjanin
22.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaPopis stanovništva, domaćinstava i stanova počinje u subotu

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova počinje u subotu

Popis počinje 1. i trajaće do 31. oktobra.

European Top 44 Airplay chart

Veliki popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počinje u subotu, 1. oktobra. Popisivači će od 8 časova biti na terenu i podatke prikupljati direktno od građana „od vrata do vrata“. Prikupljene podatke unosiće u elektronske upitnike, što je najveća novina ovogodišnjeg popisa. Popisivači će postaviti 69 pitanja, a na tri pitanja nije obavezno dati odgovor – veroispovest, nacionalna pripadnost i maternji jezik.

Iako cilj popisa nije kažnjavanje, za one koji odbiju da učestvuju u popisu, predviđene su novčane kazne od 20 do 50 hiljada dinara.

Šta obuhvata popis?

Popisom će biti obuvhvaćeni državljani Republike Srbije sa prebivalištem, odnosno boravištem u Republici Srbiji, bez obzira na to da li su u vreme sprovođenja popisa prisutni u svom mestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mestu u Republici Srbiji ili u inostranstvu. Takođe, stalno nastanjeni stranci, stranci kojima je odobren privremeni boravak u Republici Srbiji i druga lica koja u vreme sprovođenja popisa borave na teritoriji Republike Srbije. Popisom se obuvahtaju domaćinstva, stanovi i druge nastanjene prostorije.

Kako da prepoznate popisivača?

Popisivač je obavezan da nosi legitimaciju i prikaže je pre nego što uđe u domaćinstvo.Na prednjoj strani legitimacije nalazi se logo Republičkog zavoda za statistiku, ime i prezime popisivača, njegova fotografija i broj lične karte. Na poleđini legitimacije nalazi se ovlašćenje za rad.

Kakav je proces popisivanja?

U direktonom razgovoru popisivač prikuplja podatke od svakog odraslog lica. U slučaju da to nije moguće, podatke o određenom licu daje član porodice, odnosno domaćinstva. Za decu mlađu od 15 godina, podatke daje roditelj/staratelj/hranitelj.

Ako popisivač na određenoj adresi ne zatekne nikoga, ostavlja pismeno obaveštenje o ponovnom dolasku.

Podaci prikupljeni u popisu koriste se isključivo u statističke svrhe i RZS ih ne može ustupiti drugim fizičkim i pravnim licima.

popis 2022 01
RZS

Dodatne informacije možete pronaći na ovom linku: https://popis2022.stat.gov.rs/ ili se obratiti info centru na 0800 444 005.

Kada će biti objavljeni rezultati popisa?

Prvi preliminarni rezultati biće objavljeni najkasnije 30 dana od zavšetka popisa. Konačni rezultati biće objavljivani sukcesivno u periodu mart/april 2023. do 30. juna 2024. godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
21.9 ° C
21.9 °
21.9 °
89 %
4.8kmh
81 %
Sub
22 °
Ned
30 °
Pon
31 °
Uto
33 °
Sre
33 °