Razno

Predavanje u okviru izložbe „Tanka linija – između leka i otrova”

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 29. marta u 19:00, biće održano predavanje “Između nade i zločina: O ambivalentnom dejstvu narodnih lekova u tradicionalnoj kulturi Srba”

Lek i otrov nisu uvek bili suprotstavljeni i oba su se u narodu podvodila pod isti naziv – lek. Lekovima su se lečili neplodnost, kostobolja, kožne i mnoge druge bolesti ali vrlo često taj lek je sadržao i opasne sastojke koji su dovodili do suprotnog dejstva, kada bi umesto ozdravljenja nastupila smrt.

Predavanje je organizovno povodom izložbe “Tanka linija – Između leka i otrova” koju je realizovao Muzej nauke i tehnike u saradnji sa Muzejem za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, a koja je trenutno dostupna zrenjaninskoj publici u Malom salonu NMZ. Pozivamo Vas da posetite izložbu, a potom i da nam se pridružite na prvom pratećem programu tokom trajanja izložbe o tankoj liniji između leka i otrova.

O ambivalentnom dejstvu narodnih lekova i otrova u tradicionalnoj kulturi Srba govoriće nam etnolog dr Vesna Marjanović.

Povezani članci

Back to top button