Hrana i piće

Čia puding – zdrava užina koju volimo da spremamo unapred

Čia puding je jedan od onih recepata koji u posledje vreme ne silazi s liste omiljenih zdravih obroka. I ne bez razloga. Priprema se bez kuvanja, gotov je praktično sam od sebe, a uz to je neverovatno prilagodljiv i može da se uklopi u najrazličitije stilove ishrane. Njegova osnova su čia semenke i mleko, međutim, iza te jednostavne formule krije se mnogo više.

Mala, ali moćna namirnica

Čia semenke potiču iz Centralne Amerike, gde su se tradicionalno koristile kao izvor energije i snage. Danas su poznate kao jedna od najbogatijih biljnih namirnica u omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i antioksidansima. Zahvaljujući tome što mogu da upiju i do 10 puta više tečnosti od svoje težine, čia semenke se pretvaraju u gusti gel koji postaje idealna baza za razne kombinacije. Da se podsetite zbog čega su čia semenke dobre, kliknite ovde.

Kako napraviti čia puding?

Za pripremu čia pudinga, potrebno je pomešati tri kašike čia semenki sa otprilike 200 mililitara mleka. U tu osnovu može se dodati i jedna kašičica prirodnog zaslađivača, poput meda, javorovog sirupa ili agavinog sirupa, a po želji i nekoliko kapi ekstrakta vanile. Sastojke je važno dobro promešati odmah nakon spajanja, a zatim još jednom posle desetak minuta, kako bi se sprečilo zgrudvavanje i omogućilo da se semenke ravnomerno rasporede. Teglica ili činija sa smesom zatim se poklopi i ostavi u frižideru najmanje dva do tri sata, mada je najbolje da odstoji preko noći. Sledećeg jutra, čia puding je spreman za konzumaciju i može se obogatiti voćem, orašastim plodovima, puterima, granolom ili začinima.

Recepti čia puding

Kada savladate osnovni recept, lako je napraviti i brojne varijante čia pudinga koje mogu da se prilagode vašem ukusu. Na primer, ako volite voćne ukuse, u osnovnu mešavinu možete dodati zgnječenu bananu, koja će pudingu dati prirodnu slatkoću i kremastu teksturu. Dodavanjem malo cimeta i bademovog putera, dobijate bogat obrok koji vas dugo drži sitima.

S druge strane, ljubitelji čokolade mogu u mleko umešati kašiku nezaslađenog kakao praha pre dodavanja čia semenki. Nakon što puding odstoji, pospite ga rendanom tamnom čokoladom čime ćete zadovoljiti želju za slatkišima, ali i dobiti zasitan, zdrav obrok.

Za osvežavajuću letnju varijantu idealna je kombinacija pudinga sa bobičastim voćem, kao što su borovnice, maline ili jagode, šta god vam se nađe pri ruci.

Varijacije možete obogatiti i dodacima kao što su granola, ovsene pahuljice, razni orašasti plodovi i semenke, koji čia pudingu daju potrebnu hrskavost i dodatne nutritivne vrednosti. Osim što će obrok biti zdrav, biće i veoma ukusan.

Za one u treningu: omiljeni puding sa proteinom

Ako vam je potrebna veća količina proteina, puding možete pripremiti s dodatkom grčkog jogurta i/ili proteina u prahu, samo ih dodajte pre serviranja.

Koliko dugo možete čuvati čia puding?

Čia puding se savršeno uklapa u koncept meal prepa. Njegova priprema zahteva minimum truda, a možete ga napraviti u većoj količini i čuvati u frižideru do tri dana bez gubitka ukusa ili teksture. Sve što treba jeste da smesu pripremite u pojedinačnim teglicama ili posudama, dodate omiljene dodatke neposredno pre serviranja, i uživate u hranljivom, ukusnom obroku koji je spreman odmah čim otvorite frižider.

Ako vam se čia puding dopada, prekonoćna ovsena kaša će podjednako osvojiti vaše simpatije.

Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.

Back to top button