Crpna stanica u ulici Marka Oreškovića rekonstruisana

Završeni su radovi na kompletnoj rekonstrukciji crpne stanice u Marka Oreškovića, čime je dodatno obezbeđenja stabilnost funkcionisanja prikupljanja fekalnih otpadnih voda. Crpni bazen je pokriven, što će gotovo u potpunosti eleminisati mogućnost širenja neprijatnih mirisa.

Crpna stanica u ulici Marka Oreškovića je jedna od ključnih crpnih stanica u okviru fekalnog kanalizacionog sistema grada Zrenjanina, jer prikuplja otpadne vode sa više od polovine teritorije grada i odvodi ih ka Aleksandrovačkom kanalu.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin završila je rekonstrukciju pomenute crpne stanice koja se odvijala u tri faze, a koja je obuhvatala obnavljanje i osavremenjavanje opreme kako bi se održala i poboljšala funkcionalnost crpne stanice.

rekonstrukcija crpne stanice u marka oreskovica vik zr vodovod zrenjanin 3

U prvoj fazi izvršeni su elektro radovi u okviru crpne stanice, a potom, u sklopu druge faze, radovi na mašinskom održavanju. Pomenuti radovi izvodili su se u otežanim uslovima jer je bilo neophodno obezbediti kontinuirani rad crpne stanice, koja je morala biti neprekidno u funkciji. U trećoj fazi, koja je danas završena, izvršeni su radovi na postavljanju ploča na crpnom bazenu, odnosno njegovo zatvaranje.

rekonstrukcija crpne stanice u marka oreskovica vik zr vodovod zrenjanin 2

Crpni bazen je zatvoren panel pločama od 80 mm koje su ispunjene poliuretanom i obostrano obložene čelično pocinkovanim i plastificiranim limom u boji.

rekonstrukcija crpne stanice u marka oreskovica vik zr vodovod zrenjanin 8

Na povremenu pojavu jačeg ili slabijeg širenja neprijatnih mirisa u neposrednoj okolini crpne stanice uticali su trenutni pritisak i temperatura vazduha, ali i činjenica da je crpni bazen bio otvoren. Postavljanjem ploča i zatvaranjem crpnog bazena gotovo u potpunosti će biti neutralisano širenje neprijatnih mirisa iz i oko crpne stanice.