Evropski vikendi posmatranja ptica – Banja Rusanda/Carska bara

Image by Gabi from Pixabay

Krajem ovog meseca, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje manifestaciju pod nazivom „Evropski vikendi posmatranja ptica 2023.“ širom Srbije, uključujući lokacije kao što su Carska bara i Rusanda.

Ova organizacija poziva sve zainteresovane da se pridruže brojnim izletima koji će se održati širom Srbije 30. septembra i 1. oktobra, tokom kojih će se posmatrati ptice tokom njihove jesenje seobe. Ova manifestacija je deo tradicionalnog događaja poznatog kao Evropski vikend posmatranja ptica, koji se organizuje širom Evrope još od 1993. godine, pod pokroviteljstvom BirdLife International, najveće svetske organizacije posvećene zaštiti i proučavanju ptica i njihovih staništa.

Labud
Image by NoName_13 from Pixabay

Tokom prethodnih 30 godina, organizovano je više od 45 hiljada takvih izleta za posmatranje ptica, privlačeći preko 1.3 miliona posmatrača širom Evrope i Centralne Azije. Ovaj događaj i dalje raste u popularnosti svake godine.

U Srbiji, svake godine oko 1.000 ljudi učestvuje u Evropskom vikendu posmatranja ptica, koji organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Ove godine, izleti će se održati na 23 različite lokacije širom zemlje. To uključuje poznate rezervate i parkove prirode kao što su Zasavica, Veliko blato, Carska bara, Rusanda, ali i lokacije izvan zaštićenih područja u urbanim sredinama kao što su Futoški park u Novom Sadu, obala Crnog Timoka u Zaječaru, ili akumulaciona jezera kao što su Bovansko jezero kod Sokobanje, Oblačinsko jezero kod Niša i Radoinjsko jezero kod Kokinog Broda.

Opšti cilj Evropskog vikenda posmatranja ptica je da se podigne svest o opasnostima sa kojima se ptice suočavaju tokom gneždenja, migracije i zimovanja, posebno na njihovom migratornom putu. Ove opasnosti uključuju klimatske promene, gubitak staništa, opasnost od strujnih udara i sudara sa dalekovodima, nelegalni lov i zadržavanje ptica.

Orao
Image by 3493568 from Pixabay

Učešće na ovim izletima je besplatno, a možete se prijaviti putem dostupnog formulara. Vodiče na izletima čine iskusni zaljubljenici u ptice i eksperti u oblasti ornitologije iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ne zahteva se prethodno znanje o pticama, ali se preporučuje učesnicima da instaliraju aplikaciju „Ptice na dlanu“ na svojim telefonima za prepoznavanje ptica ili da nabave prvi sveobuhvatni vodič za prepoznavanje ptica na srpskom jeziku pod nazivom „Ptice Srbije i Evrope“.