Kolačići sa borovnicama – Bez glutena, veganski, a preukusni

Ako ste u potrazi za brzom, zdravom i neodoljivom poslasticom koja će zadovoljiti vašu želju za slatkim, a da pritom ne sadrži ni jaja, ni mleko, ni gluten – imamo pravi recept za vas! Ovi kolačići sa borovnicama su veoma ukusni, a toliko lako se prave da to možete uraditi i dok kuvate kafu!
Savršeni su za one koji poste, izbegavaju gluten, prate veganski režim ishrane ili jednostavno žele zdraviju alternativu klasičnim kolačima.
Sastojci:
180 g ovsenih pahuljica
2 veće, prezrele banane (što zrelije, to slađe)
120 g putera od kikirikija (ili badema, ako više volite)
50 g svežih borovnica (ili smrznutih, prethodno odmrznutih

Priprema:
Za početak, uključite rernu i podesite je na 180 stepeni. Dok se greje, pripremite pleh – obložite ga papirom za pečenje, kako se kolačići ne bi lepili i da biste izbegli dodatno čišćenje.
Zatim, u veću činiju ubacite dve prezrele banane. Njih je najbolje koristiti kada su već pune smeđih tačkica jer tada imaju najviše prirodnog šećera i daju kolačićima tu finu, karamelastu slast. Viljuškom ih izgnječite sve dok ne dobijete kašastu, kremastu masu bez grudvica.
U tu bazu dodajte puter od kikirikija. Ako ste ljubitelj badema, možete ga zameniti bademovim puterom, pa čak i dodati malo sitno seckanih badema kako bi kolačići bili još hrskaviji.
Zatim sipajte ovsene pahuljice i sve zajedno dobro izmešajte. Masa će biti gusta, kompaktna i pomalo lepljiva – baš kako treba da bude da biste od nje formirali kolačiće. Ne koristimo ni brašno, ni prašak za pecivo, ni šećer – sve dolazi prirodno iz sastojaka.
Kada ste dobili ujednačenu smesu, rukama oblikujte male kuglice – trebalo bi da ih bude oko 12, u zavisnosti od veličine. Svaku pažljivo stavite na pleh, pa je lagano spljoštite prstima ili spatulom, kako biste dobili formu kolačića.
Sad dolazi zabavni deo – borovnice! Uzmite po nekoliko borovnica i nežno ih utisnite u vrh svakog kolačića. Tokom pečenja će borovnice pući i napraviti sočne „džepove“ u kolačiću.
Kolačiće pecite u prethodno zagrejanoj rerni 15-ak minuta, ili dok ivice ne počnu blago da rumene. Kada su gotovi, izvadite ih iz rerne i ostavite da se hlade u plehu barem 10 do 15 minuta. Biće meki dok su topli, ali kako se budu hladili, stegnuće se taman koliko treba.
Ako ste u potrazi za bezglutenskim receptima, proverite i ove: Bezglutenski recepti – 3 ideje za slane zalogaje.
Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.




