18.9 C
Zrenjanin
12.06.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninVesti iz Srbije i svetaNove naknade za trudnice i povećanje roditeljskog dodatka u Srbiji

Nove naknade za trudnice i povećanje roditeljskog dodatka u Srbiji

European Top 44 Airplay chart

U Srbiji, naknade za trudnice, tokom bolovanja, isplaćuju poslodavci i država, ali pod određenim uslovima.

Naknade za trudnice se određuju na sledeći način naknde za trudnice

Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, trudnice mogu dobiti naknadu od 100% mesečnih primanja, ali samo ako ispune određene uslove. Tokom prvih 30 dana trudničkog bolovanja, poslodavac isplaćuje naknadu, dok nakon tog perioda, ako trudnica ima najmanje 12 meseci radnog staža, isplata prelazi na Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Odlazak na trudničko bolovanje zavisi od preporuke izabranog ginekologa, koji procenjuje da li posao može negativno uticati na trudnoću. Trudničko bolovanje traje do početka porodiljskog odsustva.

naknade za trudnice
foto: 105.rs

Porodiljsko odsustvo, koje se razlikuje od trudničkog bolovanja, traje do tri meseca nakon porođaja, a nakon toga sledi odsustvo radi nege deteta, ukupno do godinu dana, odnosno dve godine za treće i svako naredno dete. Visina plate tokom porodiljskog bolovanja zavisi od radnog staža i prosečne zarade u prethodnih 12 meseci.

Sve porodilje koje nisu imale 18 meseci staža pre trudnoće, a morale su da održavaju trudnoću, sada će imati pravo na veću naknadu tokom porodiljskog bolovanja. Njihova naknada će se obračunavati kao i za žene sa 18 i više meseci staža. Ovu odluku je doneo Ustavni sud sredinom februara, a izmene se odnose na sve majke koje su rodile u poslednjih šest godina. Sud je utvrdio da je postojao nepravedan diskriminatorski tretman prema delu porodilja, pa su sada sve majke koje su održavale trudnoću u ravnopravnom položaju sa ostalim.

Dodatno, država je najavila povećanje roditeljskog dodatka za prvo i drugo dete. Planirano je da se za rođenje prvog deteta isplaćuje 500.000 dinara, a za drugo 600.000 dinara, dok se za treće i četvrto dete očekuje značajno povećanje.

Ako ste saznali koje su nove naknade za trudnice pročitajte i Povraćaj novca porodiljama u Zrenjaninu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
18.9 ° C
18.9 °
16.7 °
92 %
5.2kmh
92 %
Sre
17 °
Čet
24 °
Pet
23 °
Sub
27 °
Ned
30 °