Hrana i pićeKorisno

10 Načina kako iskoristiti ostatke voća

Svima nam se dešava da kupimo previše voća, a onda shvatimo da već počinje da se kvari jer nismo stigli da ga pojedemo. Umesto da ga bacite, postoji mnogo načina kako da ga potrošite na kreativan i praktičan način. Predstavljamo 9 načina kako iskoristiti ostatke voća.

Voćna salata

Voćna salata je uvek dobra ideja tokom cele godine. Možete koristiti voće po svom izboru – banane, jabuke, narandže, jagode, grožđe ili kivi – sve zavisi od toga šta je sezonsko ili šta imate pri ruci. Da biste joj dali posebnu notu, možete dodati malo meda, svežeg limunovog soka ili čak nekoliko kapi vanile. Voćna salata je odličan dodatak za doručak, užinu ili čak kao lagani desert.

kako iskoristiti ostatke voća

Napravite domaći pekmez ili voćni namaz

Ako imate veću količinu voća koje brzo propada, odlično rešenje je priprema domaćeg pekmeza ili voćnog namaza. Izaberite voće koje želite da kuvate, a možete kombinovati i sve koje vam je preostalo. Dodajte šećer po ukusu – manje ako volite prirodniji ukus, više ako želite da bude slađe. Ubacite malo limunovog soka kako bi voće zadržalo boju i da bi dobilo kiselkasti ukus. Kuvajte na laganoj vatri dok voće ne omekša, a zatim ga ili pasirajte za glatku teksturu, ili ostavite komadiće. Kada postigne gustinu koju volite, prebacite u sterilisane teglice i uživajte. Možete napraviti Palačinke, po starim receptima i uživati u namazu.

Ispecite ukusan voćni kolač ili mafine

Ništa ne miriše lepše od sveže pečenog kolača, a preostalo voće može postati glavni sastojak za neodoljive poslastice. Prezrele banane su idealne za pripremu banana hleba, dok jabuke, kruške ili breskve možete dodati u mafine, pite ili biskvite.

Recept za sočne mafine s voćem:

  • 2 zrele banane, izgnječene viljuškom
  • 1 šolja brašna
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 jaje
  • 1/4 šolje mleka
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Seckano voće po izboru (jabuke, breskve, borovnice)

Sve sastojke dobro sjedinite dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte je u kalupe za mafine i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Ovi mafini su odlični za doručak, užinu ili kao slatki zalogaj uz kafu.

Smrznite voće za kasniju upotrebu

Ako ne možete odmah da iskoristite voće, najbolja opcija je da ga zamrznete i sačuvate za kasniju upotrebu. Kasnije smrznuto voće možete koristiti u razne svrhe.

Kako pravilno zamrznuti voće:

Operite voće kako biste uklonili nečistoće. Ako koristite veće plodove poput banana, jabuka ili breskvi, isecite ih na manje komade, a zatim ih poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Stavite pleh u zamrzivač nekoliko sati da se voće stegne, nakon čega ga prebacite u kese za zamrzivač i obavezno označite datum zamrzavanja. Na ovaj način se komadi voća neće zalepiti jedno za drugo, što će vam omogućiti lakše vađenje iz zamrzivača po potrebi.

Ovakvo zamrznuto voće kasnije možete koristiti za smutije, dodati u ovsenu kašu ili iskoristiti za pripremu domaćih sladoleda.

Napravite osvežavajući smuti

Prezrelo voće može postati savršena baza za osvežavajući i hranljiv smuti. Sve što vam je potrebno jeste blender i nekoliko dodataka kako biste dobili napitak pun ukusa i energije.

Brz i jednostavan recept za smuti:

  • 1 zrela banana
  • 1/2 šolje jagoda
  • 1/2 šolje jogurta ili mleka (biljnog ili kravljeg)
  • 1 kašičica meda
  • Nekoliko kockica leda

Sve sastojke stavite u blender i mutite dok ne dobijete glatku teksturu. Ovaj napitak je idealan kao doručak u pokretu, užina posle treninga ili osveženje tokom toplih dana.

Napravite voćni sirup

Voće koje se brzo kvari možete pretvoriti u sirup koji će dodati slatkastu notu vašim pićima i poslasticama.

Kako napraviti sirup:

U šerpi pomešajte voće, šećer i vodu u jednakim količinama (1:1:1). Kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući, dok voće ne pusti sok i omekša, što može trajati oko 20-30 minuta. Zatim nastavite da kuvate još 10-15 minuta, dok višak tečnosti ne ispari i sirup se ne zgusne. Kada postignete željenu gustinu, procedite smesu kroz sito i ostavite da se ohladi.

Ovaj sirup možete koristiti za pravljenje domaće limunade, prelivanje palačinki, sladoleda ili dodavanje u koktele/moktele.

kako iskorititi ostatke voća

Voćni žele

Domaći žele je odličan način da se iskoristi voće koje već imamo kod kuće i da se napravi ukusan slatkiš bez veštačkih dodataka. Može se praviti od jagoda, malina, borovnica, breskvi ili jabuka, a postupak je jednostavan i ne zahteva puno sastojaka.

Sastojci:

  • 500 g voća (po izboru)
  • 150 g šećera (ili manje, zavisno od ukusa)
  • 10 g želatina u prahu (ili agar-agara)
  • 100 ml vode
  • 1 kašika soka od limuna

Priprema:

Prvo, voće treba dobro oprati, očistiti od semenki i peteljki, a ako se koriste breskve ili jabuke, najbolje ih je oljuštiti i iseckati na manje komade. Nakon toga, stavlja se u šerpu zajedno sa šećerom i vodom, pa se kuva na umerenoj vatri dok potpuno ne omekša i ne pusti sok. Ovo obično traje oko 10 do 15 minuta.

Kad voće omekša, potrebno je usitniti ga štapnim mikserom ili propasirati kroz cediljku ako se želi glatka tekstura. U dobijeni pire dodaje se sok od limuna, koji pojačava ukus i pomaže da boja ostane sveža.

U međuvremenu, želatin se potapa u nekoliko kašika hladne vode i ostavlja par minuta da nabubri. Zatim se dodaje u topli voćni pire i meša dok se potpuno ne otopi.

Smesa se sipa u silikonske kalupe ili u manji pleh obložen papirom za pečenje, pa se ostavlja na sobnoj temperaturi da se prohladi. Nakon toga, potrebno je još najmanje tri sata u frižideru kako bi se žele potpuno stegao.

Kad se ohladi, može se seći na kockice i uvaljati u šećer u prahu za domaće žele bombone, koristiti kao preliv za palačinke ili čak kao fil za kolače.

Iskoristite voće za prirodne maske za lice

Osim u ishrani, preostalo voće može imati neverovatan efekat i na vašu kožu. Prirodne maske napravljene od voća bogate su vitaminima i antioksidansima, što ih čini savršenim saveznikom u nezi lica.

Jednostavna maska za lice od banane:

  • 1 zrela banana
  • 1 kašičica meda
  • Par kapi limunovog soka

Izgnječite bananu viljuškom, dodajte med i limunov sok, a zatim nanesite smesu na lice. Ostavite da deluje 15 minuta, pa isperite mlakom vodom. Ova maska hidrira kožu, smanjuje crvenilo i čini ten blistavijim.

Kora banane za rast kose – Kako je koristiti?

Kompost

Ukoliko je voće prezrelo i više ne možete da ga iskoristite za jelo, ni tada nije vreme da završi u kanti za otpad. Ono sadrži visok nivo hranjivih materija koje se, kada se kompostira, brzo pretvaraju u plodno tlo. Voće poput banana, jabuka ili krušaka, koje se brzo kvare, može biti odličan dodatak kompostu jer poboljšava ravnotežu ugljenih hidrata, vode i azota u smesi. Bitno je da ga isecate na manje komade kako bi proces razgradnje bio brži. Pored toga, kompostiranje smanjuje otpad, pomaže u smanjenju emisije metana u deponijama i doprinosi održivom životnom okruženju.

Ostaci voća mogu imati različitu namenu, iskoristite ih na najbolji mogući način.

Pročitajte još i: Ovako se koristi limun (pored klasičnih recepata).

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

Back to top button