Hrana i piće

Karamel sos koji ćete želeti da stavljate na sve

Ne, ovo nije posao za vrhunske poslastičare. Karamel sos možete napraviti sami, kod kuće, uz ne tako zahtevne sastojke a ni pripremu. Ukoliko ste ljubitelj deserata i ovo vam je omiljeni preliv, morate znati kako da ga napravite!

Karamel sos možete koristiti na milion načina, bukvalno. Najčešće ide kao preliv za palačinke, vafle ili sladoled, ali tu ne treba stati. Fenomenalan je preko običnog biskvita, mafina ili banana hleba. Možete ga dodati i u jutarnju kafu umesto šećera, umešati u ovsenu kašu ili čak koristiti za domaće kolače i torte. Ako volite kombinaciju slatko-slanog, sipajte ga preko kokica – ozbiljno, probajte. Dovoljno je samo kašičica da običan desert pretvori u nešto posebno.

Sastojci

  • 1 šolja (250 ml) braon šećera
  • 125 ml slatke pavlake
  • 60 grama putera
  • Prstohvat soli
  • 1 kašika vanila ekstrakta (opciono)

Priprema

Za početak, pripremite sve sastojke i stavite ih blizu šporeta, jer će vam tokom kuvanja sve trebati nadohvat ruke. Uz to, uzmite šerpu sa debljim dnom, jertakva šerpa ravnomerno raspoređuje toplotu i sprečava da se šećer zalepi ili zagori. Trebaće vam i drvena varjača ili silikonska špatula, ništa specijalno.

U šerpu stavite braon šećer, slatku pavlaku, puter i prstohvat soli. Stavite na srednju temperaturu i krenite da mešate lagano, bez žurbe. Videćete kako se šećer polako topi, a puter i pavlaka se stapaju sa njim u jednu finu, kremastu smesu. Mešajte sve vreme , ne morate panično, ali nemojte ni da ostavite da samo ključa, jer karamela voli pažnju. Vremenom će smesa postajati gušća, tamnija i sjajnija, a miris će se širiti kuhinjom. Ceo ovaj deo traje oko 5 do 7 minuta.

Nakon što sos postane gladak i gust, ako želite dodajte aromu vanile, pa još malo promešajte, čisto da se sve lepo poveže. Onda sklonite šerpu sa ringle i ostavite da se karamel prohladi. Dok je vruć, delovaće prilično tečno, ali kako se bude hladio, postaće taman onakav kakav treba, dovoljno gust da se maže, a opet tečan da se lepo razliva.

Na kraju ga samo prespite u teglu, zatvorite i stavite u frižider. Može da stoji nekoliko dana, a kad vam zatreba, samo ga kratko podgrejete i spreman je da oplemeni bilo koji dezert.

🍬 Bonus: Karamel bombone

Ako vam se dopadne domaći karamel sos (a verovatno hoće), sledeći korak su domaće karamel bombone. Priprema se ne razlikuje mnogo, videćete u nastavku:

U šerpu stavite šećer, puter, malo pavlake ili kondenzovanog mleka, prstohvat soli i malo vode. Sve kuvajte uz mešanje dok masa ne postane gusta i počne da se „vuče“ za varjačom, to znači da je skoro spremna.

Karamel masu zatim sipajte u silikonske kalupe ili mali pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite da se potpuno ohladi i stvrdne (najmanje sat-dva), pa secite na kockice ili vadite iz kalupa. Po želji ih možete uviti u papir i čuvati u kutiji – ali verovatno neće dugo potrajati.

Ako ste voleli one klasične karamele iz detinjstva, ovo će vam biti prava mala nostalgija u kućnoj verziji.

Probajte još i: Topljenje čokolade na pari je proveren metod.

Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.

Back to top button