Tradicionalna jela, na pravi način (drugi deo)

Tradicionalna jela predstavljaju kulinarne reference duboko ukorenjene u istoriji, geografiji i načinu života neke kulture. Ona pričaju priče o prošlim generacijama, odražavajući obilje i oskudicu, proslave i svakodnevne rituale. Njihova važnost leži u sposobnosti da povežu pojedince sa njihovim precima, pružajući opipljivu vezu sa prošlošću i zajedničkim identitetom.

Tokom vremena, mnoga tradicionalna jela postala su globalne ikone, posebno ona iz Italije, uglavnom zbog uticaja globalizacije, migracija, masovnog turizma, tehnoloških napretka, kulinarskih emisija na svim televizijskim kanalima i činjenice da su sastojci iz celog sveta dostupni skoro svima.Međutim, u današnjoj kulturi brzog načina života, recepti tih jela prolaze kroz transformacije koje često rezultiraju gubitkom autentičnosti. Evo nekih svetski popularnih jela, koja svi poznajemo, ali ih često viđamo u obliku drugačijem od originalnog.

Evo nekih originalnih recepata čuvenih jela:

Cezar salata

Cezar salata, nastala u Meksičkom gradu Tihuani, tokom 1920-ih, predstavlja vanvremensko delo italijansko-američkog ugostitelja Cezara Kardinija. Uprkos uobičajenim zabludama, nema direktnu vezu sa rimskim imperatorom istog imena. Tipično, salata uključuje listove salate, krutone i parmezan sir, prelivene jedinstvenom mešavinom jaja, belog luka, vorčester sosa, limunovog soka i maslinovog ulja. Kroz vreme, pojavilo se mnogo varijacija koje uključuju dodatke poput grilovanog pileta ili slanine.

cezar salata e1700046790990

Recept za ovo jelo pronađite ovde!

Kiš Loren

Quiche Lorraine je slani kolač sa korenom u regionu Lorena u Francuskoj. Njegov na prvi pogled skroman nadev sastoji se od jaja, pavlake i dimljene slanine ili lardoa, sve to zatvoreno u puterastoj korici. Iako su se vremenom pojavile brojne varijacije koje uključuju sastojke poput sira, luka ili pečuraka, puristi tvrde da pravi Quiche Lorraine treba da sadrži osnovnu trojku – jaja, pavlaku i slaninu. Poznata po svojoj prilagodljivosti, ovo jelo se često uživa za doručak, ručak ili večeru i ima trajno mesto na menijima francuskih bistroa i internacionalnih kafića.

Kis Loren

Recept za ovo jelo pronađite ovde!

Kroasan

Kroasan, ikonična poslastica iz francuskih pekara, je puterasto i pahuljasto zadovoljstvo za nepce, iako mu se poreklo može pratiti do austrijskog kipferla. Izrađen u obliku polumeseca, ovaj kolač podrazumeva tehniku slojevitog nanošenja putera i testa, što rezultuje prepoznatljivim slojevitim teksturama nakon pečenja. Tradicionalno, kroasan ne sadrži fil, čime se dopušta da čista esencija putera dođe do izražaja. Međutim, savremene verzije često uključuju različite filove, od badem-paste do čokolade ili šunke i sira. Dok mnogi uživaju u ovim punjenim varijacijama, puristi često biraju klasični, neispunjeni kroasan kako bi u potpunosti uživali u njegovom originalnom ukusu i teksturi.

Kroasan 1

Recept za ovo jelo pronađite ovde!

Ragu a la Bolonjez

Ragù Alla Bolognese je bogat mesni sos koji potiče iz Bolonje, Italija. Tradicionalno se pravi od mešavine sitno iseckanog mesa, kao što su govedina i svinjetina, koja se krčka sa dinstom od luka, celera i šargarepe, zajedno sa paradajzom i vinom. Autentičnost bolonjeza leži u sporom procesu kuvanja, koji omogućava spajanje ukusa i razvoj dubine. Obično se servira uz taljatele, široku, ravniju pastu, umesto špageta koji se često koriste u jelima „špageti bolonjez“ van Italije. Neautentične varijacije mogu se oslanjati isključivo na mleveno goveđe meso, dodavanje začina poput bosiljka ili origana, i mogu biti gušće i više orijentisane na paradajz u poređenju sa originalnim sosom.

Ragu Bolonjez 1 e1700046837686

Recept za ovo jelo pronađite ovde!

Tiramisu

Tiramisu je bezvremeni italijanski desert čije ime znači otprilike „podigni me,“ odražavajući prisustvo kofeina i osvežavajući ukus. Sastoji se od slojeva piškota natopljenih kafom, smeštenih između kremaste mešavine mascarpone sira, jaja i šećera. Obilno posipanje kakao praha odozgo pojačava bogatstvo deserta. Iako je tačno poreklo sporno, mnogi ga povezuju sa regijama Veneto ili Friuli Venecija Đulija u Italiji.

Iako tradicionalni tiramisu ne sadrži alkohol, neke varijacije uključuju Marsala vino, rum ili brendi u kafi kako bi produbile ukus. Neautentične verzije mogu značajno odstupiti od originala, uvođenjem sastojaka poput šlaga, sira, čokolade i voća. Neki čak koriste patišpanj umesto piškota, pretvarajući desert u kolač ili pa i u nekim verzijama – sladoled.

Recept za ovo jelo pronađite ovde!

Tiramisu 1 e1700046900427

Pročitajte još i Tradicionalna jela, na pravi način (prvi deo)!